Tuesday, February 14, 2012

Ülesanne 5. Ligipääsetav Internet.

Analüüsisin Kati Hannele Leutonen`i veebilehte. Kati veebileht koosneb kuuest omavahel lingitud HTML-failist ja vajalikust kolmest graafilisest elemendist (kolmel lehel). Vaadates lehtede koode (Page -> View Source) meenusid juba natuke tuttavaks saanud (X)HTML keele elemendid – tagid, meta-väljad, pildimärgendid, märkide käsud, struktuuri elemendid jne. Esimestelt ridadelt lugesin välja, et kasutatud oli XHTML 1.0 versiooni (mida näitas ka validaatori Doctype`i kirje). („Page -> View Source-käiku“ teen nüüd uudishimust aeg-ajalt niisama ka, kui mõnda huvitavat veebilehte sirvin, lehe valideerimisest rääkimataJ).
Kati veebilehe standardsust kontrollisin Validaator W3C teenust kasutades. Lehed valideerusid ilusasti. Valideeritud lehe sertifikaadi/ikooni koodi oleksin ma lehtedele juurde lisanud.
Veebilehe värvigamma on selge, kontrastne, rahulik (hea lugeda) – sinise värvusega tekst valgel taustal ja peateema („Hobuse meeled“) valge tekst tumerohelisel taustal. Pealkirjad (peateema, alamteemad) – kirja suuruse ilus järjestikune kasutamine. Veebileht on kergelt haaratav, meeldivalt tagasihoidlik ja rahulike-selgete värvustega + rahulik must-valge graafika. Koodides on graafiline materjal ilusasti varustatud kirjeldusega, nt alt=“kompimine“, mida kursorit pildil hoides kuvatakse. Veebilehe sisu on üldhariv ja väga huvitav.
Ekraanilugejaga veebilehe lugemise/kuulamise võimalust mul ei olnud. Alternatiiviks sirvisin Kati veebilehte erinevate nutitelefonidega (millel erinevad operatsioonisüsteemid ja veebilehitsejad):
1. Operatsioonisüst. Android 2.3, veebilehitseja HTML, Adobe Flash (Samsung Galaxy S II).
2. OS MeeGo, v1.2 Harmattan, vl WAP 2.0/xHTML, HTML5, RSS feeds (Nokia N9).
3. iOS 5, vl HTML(Safari) (iPhone 4S).
Kõikides telefonides oli Kati veebileht pea üks-ühele sarnane arvutis kuvatule (OS Windows 7, vl Internet Explorer). Kasutada oli vaja vaid vähesel määral teksti suurendamist (selle lihtsa kahe sõrme lahkuliigutamise võttega) ja siis suurendatud teksti lugemiseks teksti vasakule-paremale ja üles-alla liigutamist. Nii horisontaalselt (teksti vähem näha) kui vertikaalselt (teksti rohkemgi näha kui arvutis) telefoni kasutades tundus lehtede sirvimine - suurendamine, vasakule-paremale, üles-alla kerimine - küllaltki mugav ja kerge kasutada. Arvutipildil on terviku haaramine siiski parem.
Kolme variandi lihttestimise üks erinevus: variant nr 1. puhul (OS Android 2.3, veebilehitseja HTML, Adobe Flash) ei kuvanud telefon lehtede algset üldpilti täisulatuses (kõikide veebilehtede puhul oli nii). Lehe parem serv koos tekstiga jäi peitu ja üldpildi saamiseks pidi kohe tegema vasakule-paremale liigutuse. Selliselt kuvamine on seotud Androidi veebilehitsejaga (mida kasutatakse). Teised kaks telefoni kuvasid lehtede üldpilti täisulatuses.
Kati veebilehega „Hobuse meeled“ tutvumine oli meeldiv kogemus. Hea oli sirvida lehti, mis nii sisult kui vormilt olid tasakaalus, meeldivalt tagasihoidlikud, silmale hästi haaratavad, selged ja harivad. Usun, et erivajadusega inimesed jäävad Kati veebilehega tutvudes samuti väga rahule.

Allikad
Analüüsi alus – Kikkas, K. (2011). Ligipääsetav Internet. [2012, veebruar 17].
Nutitelefonide tehnilised näitajad [2012, veebruar 17].

No comments:

Post a Comment