Monday, February 13, 2012

Ülesanne 4. Tugitehnoloogia.

Sageli on puudega arvutikasutajad ühe olulise dilemma ees – kas kasutada spetsiaalselt puuetega inimestele mõeldud erilahendusi või üritada toime tulla laiatarbevahenditega? /…/ Vahel tasuks tavaliste IT-seadmete tootjatele erivajaduste osas ideid ja infot saata – ideaalne oleks, kui kõik laiatarbelahendused oleks niivõrd ligipääsetavad, et eraldi puuetega inimestele mõeldud asju polekski vaja /…/ (Kikkas, 2011).
Kuulmispuudega inimeste seas kasvab vajadus olla aktiivsemalt kaasatud ühiskonda. Tänapäeva nutitelefonid pakuvad selleks erinevaid võimalusi.
Keskendusin kahe tugitehnoloogilise toote võrdluse puhul kuulmispuudega inimesele, kuna kuulmispuudega inimesed kasutavad tihti videokõne võimalust, et suhelda viipekeeles (on loodud spetsiaalne teenuspakett, mis soodustab suhtlemist videokõne, lühisõnumi teenuse ja multimeedia sõnumi abil). Samuti võib tehtud test olla uut infot pakkuvaks materjaliks.
Testis võrdlesin kaht erinevat videokõne võimalust – Skype`i videokõnet, mida võimaldavad osad nutitelefonid, ja mobiilsideoperaatori 3G videokõnet, mida võimaldavad paljud nuti- ja mobiiltelefonid. Lähteandmed olid mõlema videokõne puhul samad. Mõlema testi ajal (10.02.2012) kasutasin andmeside ühenduseks mobiilset Internetti.


Lähteandmed

Android 2.3 operatsioonisüsteemiga kaks nutitelefoni Samsung Galaxy S II.
Telefonid olid:  
- Skype`i rakendusega (lisaks hääl- ja tekstivestlusele ka videokõne võimalusega)
- andmeedastuskiirusega kuni 21,6 Mbit/s
- 2.0 Mpix esiküljel asetseva kaameraga (helistaja kuvamiseks kasutatav kaamera); (põhikaamera 8.0 Mpix)
- 4,3 tollise ekraaniga
- EMT 3,5G levialas (andmeside kiirus kuni 21,6 Mbit/s).
Testi tegemise ajal oli andmeside kiirus ca 2-3 Mbit/s. Testimise kestus oli ca 10 minutit.

1. Skype`i videokõne kahe nutitelefoni vahel

Videokõne pilt oli väga selge. Viipekeele kasutamiseks vajalikud liigutused ja huultelt lugemine olid hästi arusaadavad. Pilt liikus väga sujuvalt. Vertikaalses asendis moodustas helistatava videopilt telefonis ~ 1/3 telefoni ekraanist ja helistaja pilt oli sellest ca kaks korda väiksem (all vasakus nurgas ja muutumatult väga selge, sest kuvatakse otse kaamerast telefoni ekraanile. Kaaslase pilt kuvatakse läbi andmesideühenduse). Telefoni keeramine horisontaalsesse asendisse muutis helistatava pildi täisekraani suuruseks. Pilt jäi selgeks ja sujuvaks. Asetades telefoni endast 40-50 cm kaugusele telefoni lauahoidikusse (horisontaalselt), et kätega oleks mugav teha viipekeele liigutusi, oli sellises kauguses pilt arusaadav ning mugav käte ja huulte jälgimiseks – videopildi kvaliteet oli kõrge.
Telefoni tagakülje kaamerat saab kasutada kaaslasele kõne ajal millegi näitamiseks (ei pea telefoni pöörama). Kaamera ümberlülitamine toimub telefoni ekraanilt.
Helikvaliteet oli selge ja puhas. ~ üks minut Skype`i videokõnet kasutab ca 7 MB andmemahtu. Vajalik on mobiilsideoperaatori kuutasuline andmesidepakett ja/või andmeside kasutamine WiFi levialas.

2. Mobiilsideoperaatori 3G videokõne teenus kahe nutitelefoni vahel

Videokõne pilt oli selge. Viipekeele kasutamiseks vajalikud liigutused ja huultelt lugemine olid arusaadavad. Pilt liikus sujuvalt. Esines üks hetkeline resolutsioonihäire (ruudud pildil; kiirus võis langeda seoses andmeside kasutajate lisandumisega). Vertikaalses asendis moodustas helistatava videopilt telefonis ~ 1/3 telefoni ekraanist ja helistaja pilt oli sellest ca poole väiksem (all vasakus nurgas ja muutumatult väga selge, sest kuvatakse otse kaamerast telefoni ekraanile. Kaaslase pilt kuvatakse läbi andmesideühenduse). Telefoni keeramine horisontaalsesse asendisse pildi formaati ei muutnud. Asetades telefoni endast 40-50 cm kaugusele telefoni lauahoidikusse, et kätega oleks mugav teha viipekeele liigutusi, oli hoolimata pildi väiksusest sellises kauguses pilt siiski arusaadav ja mugav (just käte jälgimiseks) – videopildi kvaliteet oli väga hea.
Telefoni tagakülje kaamerat saab kasutada kaaslasele kõne ajal millegi näitamiseks (ei pea telefoni pöörama). Kaamera ümberlülitamine toimub telefoni ekraanilt.
Helikvaliteet oli selge ja puhas. Videokõne arvestus toimub sekundipõhiselt (mõlemad telefoni peavad olema 3,5G levialas).

Võrdlus

Mobiilsideoperaatori poolt pakutav videokõne pilt on teatava standardiga, mille formaati ei saa muuta. Pilt on kvaliteetne ja kasutajasõbralik. Andmeside kiiruse langemine võib tekitada üksiku pildikvaliteedi häire (just huultelt lugemine võib siis osutuda raskeks). Kõne sekundipõhine arvestus võib takistada vaba ja kiirustamata suhtlemise soodustamist.
Skype`i videokõne puhul tundub, et pildi stabiilselt kõrge kvaliteet on tehnoloogiliselt tagatud sõltumata nii väga andmeside kiirusest. Täisekraani pilti on väga mugav käte ja huulte jälgimiseks. Kuutasuline andmemaht soodustab vaba ja kiirustamata suhtlemist.
Tehnoloogiliselt tundub, et mobiilsele kuulmispuudega inimesele sobib kõige paremini nutitelefoniga Skype`i videokõne kasutamine koos mobiilsideoperaatori kuutasulise andmesidepaketiga ja/või WiFi levialas videokõne jaoks andmeside kasutamisega. Testis selgus, et mõlemad videokõne võimalused on viipekeele kasutamiseks kvaliteetsed ja sobivad.

Pidevalt laienev EMT kiire interneti (3,5G) võrk võimaldab kõikides Eesti suuremates asulates ja nende ümbruses mobiilselt internetis surfata püsiühendusega võrreldava kiirusega … 4G võimaldab internetiühendust kiirusega kuni 100Mbit/s. 4G levialaga kaetakse 2011. aasta jooksul Eesti suuremad linnad ja asulad (EMT).

Uus test aprillis 2012 näitas, et on toimunud uuendus Skype´i videopildi edastuses. Nüüd kuvatakse videokõne pilti täisekraani suuruselt juba telefoni vertikaalses asendis. Telefoni keeramisel horisontaalasendisse pilt ei muutu (ei ole enam oluline, sest pilt on juba täisekraani suurune).

Videokõnede test:


Allikad

Testimine, järeldustele jõudmine ja videoklipi tegemine toimus koostöös EMT tehnilise toe grupi spetsialistidega Kaido Kabral jt.
Videokõne testi taustamuusika Enya - Sail Away.

Kikkas, K. (2011). Tugitehnoloogia. [2012, veebruar 10].
Nutitelefoni omadused ja tehnilised näitajad [2012, veebruar 11]. http://www.gsmarena.com/samsung_i9100_galaxy_s_ii-3621.php

No comments:

Post a Comment